Een haarscherp hypotheekadvies
Een hypotheekadvies moet staan als een huis. Het gaat immers om een belangrijke beslissing, die voor langere tijd van invloed is op jouw financiële situatie. De Rijke & Van der Meer geeft je een hypotheekadvies dat haarscherp aansluit bij jouw persoonlijk wensen en financiële mogelijkheden. Wij zijn niet gebonden aan welke hypotheekverstrekker dan ook; je bent dus verzekerd van een eerlijk, onafhankelijk hypotheekadvies.
Interesse in een hypotheekadvies dat perfect bij je past? Neem dan contact met ons op voor een afspraak.
Je eerste hypotheek of een aanpassing?
Er zijn verschillende situaties waarin het goed is je te laten voorlichten over je hypotheek. Denk bijvoorbeeld aan:
- Je gaat voor het eerst een huis kopen;
- Je hebt al een eigen huis en gaat een ander huis kopen;
- Je hebt een hypotheek en je wilt deze hypotheek oversluiten;
- Je wilt jouw hypotheek verhogen, omzetten of wijzigen vanwege een scheiding.
Lees hier onder meer informatie over jouw situatie.
De aankoop van je eerste huis is misschien wel één van de meest ingrijpende dingen in je leven. Het is dan ook logisch dat je veel vragen hebt. Wij hebben de antwoorden en leggen het je graag uit.
Hypotheekvormen bij aankoop eerste woning
Wie voor het eerst een eigen woning koopt, krijgt te maken met de regels van de belasting met betrekking tot een eigen woning en de hypotheekrenteaftrek. Een van die regels stelt dat je de gehele lening binnen dertig jaar moet aflossen. Doe je dat niet, dan verlies je het recht op hypotheekrenteaftrek. Als starter kun je kiezen tussen twee hypotheekvormen: een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek.
Bij beide hypotheekvormen (annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek) bestaan je maandlasten uit een deel rente en een deel aflossing. Hierdoor heb je aan het einde van de looptijd, meestal 360 maanden (30 jaar), de gehele eigenwoningschuld afgelost.
Welke hypotheekvorm past het beste bij jouw situatie? Wij vertellen het je graag.
De kosten van je starterswoning
Binnen de huidige regelgeving kun je tot 100% van de waarde van je nieuwe woning financieren. Maar naast de koopprijs van het huis zijn er nog een aantal (verplichte) bijkomende kosten die gemaakt worden. Deze kunnen niet worden meegefinancierd. Mogelijke bijkomende kosten zijn:
- Advieskosten
- Overdrachtsbelasting*
- Taxatiekosten
- Notariskosten
- Kosten aankoopmakelaar
*(wanneer je ouder bent dan 35 jaar of de koopprijs van je woning € 400.000,- of meer is)
Wij berekenen het totale kostenplaatje voor je en hoeveel eigen geld je eventueel nodig hebt. Ook kijken we met je naar de mogelijkheden voor een Starterslening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Dit is afhankelijk van de gemeente waarin je nieuwe woning staat.
Een huis kopen en een hypotheek afsluiten. Je hebt het allemaal al een keer gedaan. Maar ook voor je volgende koopwoning wil je zeker weten dat je de juiste keuzes maakt.
Wanneer je een ander huis op het oog hebt, wil je natuurlijk weten of je dat huis kunt betalen. Of misschien wil je juist vóór de huizenjacht al weten hoeveel je kunt lenen. Je hebt wellicht vragen over je huidige hypotheekvorm en of je je hypotheek kunt ‘meenemen’. Het is dan goed om je te realiseren dat je tegenwoordig alleen nog maar een annuïtaire of lineaire hypotheek kunt afsluiten. Heb je nu een (deels) aflossingsvrije hypotheek dan is het in veel gevallen mogelijk om een deel hiervan mee te nemen.
We nemen de mogelijkheden met je door en bespreken ook onderstaande situaties:
- Eerst een huis kopen en dan verkopen? Of andersom? Wat is het slimste?
- Je huidige situatie: overwaarde of restschuld?
Heb je eenmaal een hypotheek afgesloten, dan ben je niet verplicht om de gehele looptijd bij dezelfde hypotheekverstrekker te blijven. Mocht bijvoorbeeld een andere hypotheekverstrekker een lagere rente bieden, dan kan het voordelig zijn om over te stappen. Dit overstappen naar een andere hypotheekverstrekker heet oversluiten.
De voor- en nadelen van oversluiten
Je hypotheek oversluiten is niet kosteloos, maar het kan je geld opleveren wanneer je jouw huidige hypotheek aflost met een nieuwe hypotheek die een lagere rente heeft. Bij aflossing van je hypotheek voor het einde van de looptijd betaal je vaak aflossingskosten, een boete. Deze boete kan variëren; van helemaal niets tot soms wel tienduizenden euro’s. Je huidige hypotheekverstrekker kan voor jou berekenen wat jouw aflossingskosten zijn. Ook betaal je bij het oversluiten kosten voor een notaris, een taxateur en kosten voor hypotheekadvies en -bemiddeling. Reken hiervoor op ongeveer €4.000 aan overige kosten. Voor je gaat oversluiten is het dus goed om het totale plaatje in beeld te brengen en door te rekenen of het je daadwerkelijk iets op levert. Tenslotte wil je natuurlijk wel dat de besparing op je maandlasten in verhouding staat tot de oversluitkosten die je ervoor maakt. Wij rekenen het graag voor je uit.
Je hypotheek onderhands verhogen
Op het moment dat je je huis kocht, ben je bij de notaris geweest. Wellicht heb je er toen voor gekozen je hypotheek hoger in te schrijven dan hij daadwerkelijk was. In dat geval kun je je hypotheek onderhands verhogen. Met ‘onderhands’ wordt bedoeld dat je een onderlinge afspraak maakt met je hypotheekverstrekker. Je hoeft hiervoor dan niet opnieuw langs de notaris.
Wanneer je op je hypotheeksom reeds hebt afgelost, kun je je hypotheek mogelijkerwijs ook onderhands verhogen. De hypotheekschuld is dan namelijk lager dan het bedrag dat bij de notaris staat ingeschreven is. In dat geval is het bedrag dat je kunt verhogen het verschil tussen het restbedrag van de hypotheek en het ingeschreven bedrag. Je kunt je hypotheek uitsluitend onderhands verhogen bij je huidige hypotheekverstrekker.
Realiseer je dat een hogere inschrijving niet automatisch betekent dat je je hypotheek ook daadwerkelijk onderhands kunt verhogen. Voor het aanvragen van een verhoging geldt dezelfde procedure als bij het aanvragen van een eerste hypotheek waarbij de hypotheekverstrekker bepaalt of je voldoet aan de op dat moment geldende inkomenseisen en of de waarde van je woning voldoende is.
Een tweede (extra) hypotheek afsluiten
Wil je je woning verbouwen of verduurzamen? Dan kun je hiervoor extra geld lenen door een tweede hypotheek af te sluiten. Het maximale bedrag is 100% van de marktwaarde van het huis na de verbouwing. Wanneer je geen hogere inschrijving hebt, zoals hierboven beschreven, sluit je een tweede hypotheek af. Het extra geleende bedrag komt in een bouwdepot beschikbaar, waaruit je de rekeningen voor de verbouwing betaalt.
De procedure van het afsluiten van een tweede hypotheek is ongeveer hetzelfde als bij de aankoop van je huis en het afsluiten van je huidige hypotheek. De documenten die hiervoor nodig zijn zijn o.a. een taxatierapport, salarisstroken, een werkgeversverklaring en bankafschriften.
Ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid
Wanneer jij en je partner uit elkaar gaan en jij blijft bijvoorbeeld in het huis wonen, dan wil je vast de enige eigenaar van het huis zijn. De vertrekkende partner zal ook niet meer aansprakelijk willen zijn voor de terugbetaling van de hypotheek. Voor de vertrekkende partner wordt dan ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid aangevraagd. Jij bent voortaan alleen aansprakelijk en verantwoordelijk voor het betalen van de hypotheek.
In deze situatie moet dus het eigendom van het huis én de hypotheek aangepast worden. Wij helpen je met dit proces en vertellen waar je rekening mee moet houden.
Wat kun je verwachten van een vrijblijvend hypotheekgesprek?
In het eerste gesprek maken we kennis met elkaar. We brengen jouw financiële situatie in beeld en we bespreken je woon- en hypotheekwensen. We geven je allerlei informatie over de verschillende hypotheekvormen, de rentevaste periode en de rente. Na dit eerste oriënterende gesprek weet je ongeveer wat je kunt lenen. Dat maakt het alvast inzichtelijk in welke prijscategorie je een huis kunt gaan zoeken. Wanneer je het huis van je dromen hebt gevonden en in onderhandeling bent over de prijs, maak je een vervolgafspraak voor het adviesgesprek.
Dit eerste oriënterende hypotheekgesprek is kosteloos. Aan het daarop volgende adviesgesprek zijn kosten verbonden die we ook tijdens het eerste gesprek al met je zullen doornemen.
Transparante dienstverlening
Voor optimale transparantie van onze dienstverlening hebben wij een Vergelijkingskaart opgesteld. Hierin vind je een overzicht van onze globale kosten. Let wel, het gaat wel om de gemiddelde kosten. In individuele gevallen kan de rekening hoger of lager uitvallen. Laat je niet verrassen en vraag naar de kosten in het eerste, oriënterende gesprek.